معاملات سهام پتروشیمی ها در هفته ای که گذشت
بازار معاملات سهام پتروشیمی در هفته منتهی به ۲۵ تیرماه، با روزهای منفی و در عین حال صعود شارپی مواجه شد. در این هفته سهام گروه شیمیایی ها بیشترین جذب ورود پول حقیقی را نسبت به حقوقی ها به خود اختصاص دادند.
به گزارش خبرگزاری پتروشیمی ایران(ایپنا)؛ هفته گذشته بازار سهام، همزمان با روزهای مثبت و منفی مواجه شد. بازاری غیرقابل پیش بینی که در ابتدای ساعات اولیه معاملات، به یکباره شاخص با نزول چشمگیری مواجه می شد و با نزدیک شدن به پایان معاملات همان روز به یکباره قیمت نمادها مثبت می شد. این رویه در برخی از روزهای هفته تکرار می شد و تنها یک روز هفته (۲۲ تیرماه) شاخص کل، رشد ۷۱ هزار واحدی داشت و کلیه نمادها و گروه های بورسی در همان روز از شرایط مثبت برخوردار بودند.
شاخص کل در ابتدای هفته گذشته از یک میلیون و ۷۴۱ هزار واحد به یک میلیون و ۸۴۱ هزار واحد در پایان روز معاملات هفته ( چهارشنبه ۲۵ تیرماه) رسید. روز شنبه ۲۱ تیرماه شاخص کل بدون رشد به وضعیت منفی ۱۲، یکشنبه ۲۲ تیرماه با رشد ۷۱ هزار واحدی، دوشنبه ۲۳ تیرماه به ۹ هزار واحد رشد، سه شنبه ۲۴ تیرماه به رشد ۲۲ هزار واحدی و چهارشنبه آخرین روز معاملات شاخص کل با کاهش ۳ هزار واحدی به معاملات هفته پایان داد.
شاخص فرابورس نیز با روند رشد و نزول واحد همراه بود. اما در مجموع بازار سهام به لحاظ ارزش و حجم معاملات در بورس ها از یک رشد برخوردار شدند و این کاهش و منفی بودن ها از کل مجموع ارزش و حجم معاملات کم نکرد.
هفته گذشته ارزش معاملات مجموع بورس و فرابورس به طور میانگین بین ۲۸ تا۳۱ میلیارد تومان در نوسان بود. با این تفاوت که فقط ارزش مجموع معاملات در روز شنبه ۲۱ تیرماه ۲۲.۹۴۳ میلیارد تومان بود.
نمادهای شیمیایی و پتروشیمی در بازار معاملات هفته گذشته از روند رو به رشدی برخوردار بودند و این نمادها همسو با بازار مورد توجه معامله گران قرار داشتند به طوری که بیشترین ورود پول حقیقی را به خود اختصاص دادند .
نماد فارس، تاپیکو، آریا و شگویا در طول هفته از شاخص سازان بورس و فرابورس به شمار رفتند و نماد فارس تا تاثیرگذاری ۵ هزار واحدی در شاخص نیز پیش رفت به طوری که در پایان معاملات هفته ( چهارشنبه) ۳۲۳.۷ میلیون سهم را به خود اختصاص داد. نماد آریا همچنان با حجم معاملات ۷۰ میلیونی سهم از تقاضای بازار برخوردار است. شگویا و تاپیکو نیز با تقاضای چند هزار واحدی نیز پیشتاز متقاضیان بازار هستند اما تاپیکو در روز پایانی هفته با حجم عرضه و فروش سهم، به کف معاملات رسید و سهامداران این نماد در انتظار سقف معاملات در هفته جاری این سهم هستند.
همچنین نمادهای دیگری در صنعت پتروشیمی مانند مارون، زاگرس، قرن، شبصیر، شیراز، شفن، جم به طور میانگین به سقف معاملات رسیدند اما برخی از دیگر نمادها مانند نوری، شخارک، شلرد، کرماشا، شبدیس، خراسان، پترو، جم پیلن، شاراک، پارس و … با نوسان یک تا دو درصد مثبت و یا در مواردی در روزهای منفی بازار به کف معاملات رسیدند. اما در مجموع نمادهای پتروشیمی بیشترین ورود پول حقیقی را در هفته گذشته به خود اختصاص دادند به طوری که آمارها از ورود نقدینگی ۷.۵ درصد کل معاملات گروه شیمیایی در اواسط هفته حکایت دارد.
ورود نقدینگی و معامله گران حقیقی به بازار
از زمانی که بازار سرمایه بیش از گذشته رونق گرفته است تنها مولفه آن ورود پول حقیقی و نقدینگی این بخش از معامله گران به بازار است. آمارها از روند رو به رشد ورود و خروج پول حقیقی به بازار حکایت دارد. آماری که روز به روز روبه افزایش است. در واقع ورود نقدینگی با پول حقیقی همخوانی دارد و هفته گذشته این پول به مرز بیش از ۱۴۰۰ میلیارد تومان را در روز رسید و بخش قابل توجهی از آن به سمت نمادهای پتروشیمی و شیمیایی سرازیر شد.
نمادهای پتروشیمی که از آن به عنوان نمادهای تاثیرگذار بازار یاد می شود، توانستند حجم قابل توجهی از معاملات بازار را به خود اختصاص دهند. رشد روز به روز این نمادها در بازار همچنان مورد توجه معامله گران است و سهامداران از پتروشیمی ها به عنوان سهامی جذاب در بازار تحلیل می کنند، بویژه با تقسیم سود سالانه ای که نسبت به رشد و افزایش درآمد ارائه دادند، نشان از برتری سهم ها نسبت به دیگر نمادهاست.
شاخص بورس ها به کمک پتروشیمیها و پالایشی ها آماده صعود
هفته گذشته دو گروه شیمیایی و پالایشی شرایط مناسبی نسبت به دیگر گروه های بورسی مانند بانکی ها داشتند. گفتنی است در گروه های دیگر برخی نمادهایی همواره شاخص ساز هستند اما جدا از شاخص سازان در گروه فلزات و خودرویی ها، مجموع نماد پالایشی و بیشتر نمادهای شیمیایی در روند رشد شاخص بورس ها تاثیرگذار بوده و هستند.
به اعتقاد تحلیلگران، سهام پتروشیمی ها و پالایشی ها متاثر از کاهش قیمت خوراک، رشد خوبی را کسب کردند و این امر مورد توجه معامله گران قرار گرفته است. نماد پارسان در گزارش کدال از دو قیمت خوراک گاز پتروشیمی ها در ماه فروردین ۷۰۷۶ ریال و اردیبهشت ۶۸۳۴ ریال خبر می دهد که این کاهش در افزایش تولید نیز موثر خواهد بود.
افزایش قیمت انواع ارز نیز که رشد صعودی به خود گرفته است و هفته گذشته دلار به قیمت بیش از۲۳.۵۰۰ تومان رسیده است و این زمینه و دلیلی برای توجه معامله گران به سهم های پتروشیمی است و یکی از دلایل توجه به این سهم ها سودآوری نمادهای پتروشیمی از افزایش نرخ دلار است؛ از طرفی نیز پتروشیمی ها بنگاه های اقتصادی ارزآور کشور محسوب می شوند.
پتروشیمی جم پیلن هفته گذشته افزایش ۵۰ درصدی فروش خود را نسبت به سال گذشته اطلاع رسانی کرد که این موضوع ناشی از کاهش قیمت خوراک بوده است.
طی هفته گذشته خبر حضور پتروشیمی بوعلی به بورس انتشار یافت. این پتروشیمی در سال ۹۸ رکود افزایش تولید ۲۲ درصدی در تولید را داشته است و به نسبت این رقم در سه ماهه امسال ۲۱ درصد فروش را اطلاع رسانی کرده است. با پذیرش این شرکت در بازار سرمایه به زودی بخشی از سهام آن عرضه اولیه خواهد شد و سودآوری این شرکت نشان از استقبال از این سهم خواهد بود.
پتروشیمی اصفهان نیز در کدال گزارش فروش یک ماهه خرداد خود اطلاع رسانی کرد. این شرکت از فروش داخلی و صادراتی محصولات خود ۱۲۸ میلیارد تومان کسب درآمد کرده است.
همچنین بر اساس گزارشات منتشر شده، شرکت فجر انرژی خلیج فارس، افزایش ارزش سهام شرکت و سودآوری بیشتر در سال ۹۹ را از مهمترین اهداف خود دانست و از ثبت رکورد تولید ۱۰۰۶ روز تولید بیوقفه ودرآمد ۲۳ هزار میلیارد ریالی در سال ۹۸ خبر داد. این شرکت در آستانه برگزاری مجمع سالیانه خود قرار دارد.
هفته های پیش رو نمادهای پتروشیمی مانند پتروشیمی پارس با برگزاری مجامع و تقسیم سود سالیانه مواجه هستند که این موضوع همچنان می تواند مرکز توجه معامله گران قرار گیرد.
صنایع بزرگ کشور به ویژه پتروشیمی ها از ارکان مهم بورس به شمار می روند و هراندازه که شرکت های پتروشیمی قدرتمندتر باشند نقش آفرینی آنها در توسعه اقتصادی و صنعتی کشور نیز تقویت خواهد شد. بویژه توجه دولت به بازار سرمایه این اطمینان را به سرمایه گذاران می دهد که ریزش قیمت در بین نمادها نمی تواند خیلی تداوم داشته باشد زیرا اولا شاخص بورس همچنان میل به روند افزایشی دارد و دیگر اینکه سهم قابل توجهی از سرمایه گذاران نسبت به بازار کاملا خوشبین و امیدوارند و این دلایل می تواند پیش بینی صعود بازار را به همراه داشته باشد.