تدوین برنامه ۳ ساله هلدینگ خلیج فارس برای توسعه صادرات به آفریقا

به گزارش خبرگزاری پتروشیمی ایران (ایپنا)،مجتبی خسروتاج، مشاور مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس، در سومین اجلاس همکاری های ایران و آفریقا با اشاره به فرصتها و ظرفیتهای موجود برای گسترش همکاریهای تجاری با قاره آفریقا، در خصوص تدوین برنامه سه ساله این هلدینگ برای توسعه صادرات محصولات پتروشیمی به آفریقا اظهارکرد: این برنامه با بهرهگیری از تجربه کشورهای موفق در روابط تجاری با آفریقا طراحی شده و بر رشد پایدار، شراکتهای محلی و ایجاد ارزش افزوده تمرکز دارد.
وی افزود: شرکت پتروشیمی خلیج فارس در حال حاضر سالانه ۴۶ میلیون تن انواع محصولات تولید میکند که ۲۶ میلیون تن آن را محصولات هیدروکربنی تشکیل میدهد. همچنین ۲.۶ میلیون تن محصولات الفینی در این مجموعه تولید میشود و با اجرای طرح های توسعهای، انتظار میرود ۴.۶ میلیون تن به ظرفیت تولید افزوده شود.
مشاور مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس تصریح کرد: در حال حاضر ۲.۵ میلیون تن انواع پلیمر در این مجموعه تولید میشود که این محصولات میتوانند جایگاه ویژهای در بازارهای آفریقایی داشته باشند. همچنین در پروژههای آتی، تولید ۵.۳ میلیون تن دیگر از محصولات پلیمری در دستور کار قرار گرفته است.
خسروتاج با بیان این که ایران نه تنها در تأمین مواد اولیه پتروشیمیایی توانمند است، بلکه توانایی ارائه ماشینآلات مرتبط با صنایع پلاستیک و سایر بخش ها را نیز دارا میباشد.
وی تصریح کرد:هم اکنون در مجموعه صنایع پتروشیمی خلیج فارس سالانه ۴.۳ میلیون تن محصولات آروماتیک و حدود ۴ میلیون تن اوره، آمونیاک و متانول تولید میشود.
خسرو تاج همچنین به تولید LPG (گاز مایع) اشاره کرد و گفت: این محصول میتواند به عنوان منبع انرژی خانگی و صنعتی در کشورهای آفریقایی مورد استفاده قرار گیرد. در حال حاضر صادرات این محصول توسط بخش خصوصی ایران در حجمهای کوچک صورت میگیرد، اما برای توسعه این بازار، سرمایهگذاری در احداث مخازن بزرگ تر در کشورهای آفریقایی ضروری است.
مشاور مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس خاطرنشان کرد: ایجاد زیرساختهای مناسب میتواند امکان انتقال گاز با کشتیهای بزرگ و توزیع محلی آن در سیلندرهای کوچک را فراهم کند.
صادرات با تمرکز بر ارزش افزوده و سرمایهگذاری مشترک
مجتبی خسروتاج، مشاور مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس، در ادامه سخنان خود در سومین اجلاس همکاریهای ایران و آفریقا به برنامههای صادراتی این مجموعه اشاره کرد و گفت: متانول به عنوان ماده اولیه صنایع شیمیایی، پلیمرها به ویژه پلی اتیلن و پلی پروپیلن برای بستهبندی و ساختوساز، و آروماتیک ها در صنایع پاییندستی نظیر تولید رنگ، چسب و حلال میتوانند بازار مناسبی در آفریقا داشته باشند.
وی افزود: در حال حاضر حجم بالایی از سود کاستیک نیز توسط پتروشیمی خلیج فارس صادر میشود که این محصول در تصفیه آب و صنایع غذایی و دارویی کشورهای آفریقایی کاربرد فراوان دارد.
خسروتاج با اشاره به تجربیات شرکای بینالمللی در بازارهای آفریقایی گفت: شرکت های موفق از طریق سرمایهگذاری مشترک در واحدهای صنعتی کوچک، تقویت لجستیک منطقهای، بومیسازی، فرهنگسازی، کار بر روی برند و ایجاد ارتباط نزدیک با مشتریان، جایگاه خود را در این بازارها تثبیت کردهاند. همچنین، ارائه خطوط اعتبار دولتی نقش مهمی در تقویت حضور آنها داشته است.
وی بر اهمیت توسعه روابط با کشورهای آفریقایی تأکید کرد و افزود: کشورهای هدف ما در شمال، غرب، شرق و جنوب آفریقا مشخص شده و برآوردها نشان میدهد تمامی اقلام معرفی شده دارای بازار مناسبی در این کشورها هستند.
مشاور مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس درباره برنامههای این مجموعه توضیح داد: در سال نخست، تمرکز ما بر تحقیقات بازار با هدف افزایش ارزش افزوده محصولات، توسعه دفاتر محلی از طریق سرمایهگذاری مشترک و برگزاری صادرات آزمایشی از طریق حضور در نمایشگاهها خواهد بود.
وی خاطرنشان کرد: برای سال دوم، برنامهریزی کردهایم با انعقاد قراردادهای اولیه، ایجاد انبارهای منطقهای در گووس و مباسا و اجرای کمپینهای بازاریابی، برندسازی و فرهنگسازی محصولات ایرانی را در کشورهای آفریقایی تقویت کنیم.
زیرساختها و ارتباطات بانکی؛ پیشنیاز موفقیت در آفریقا
معاون شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس در ادامه با اشاره به چالش ها و راهکارهای گسترش روابط تجاری ایران با کشورهای آفریقایی بر اهمیت توسعه زیرساختها برای رشد صادرات محصولات پتروشیمی تأکید کرد و در این خصوص گفت: «ما در حال برنامهریزی برای سرمایهگذاری در صنایع پاییندستی با هدف تولید سالانه ۵۰۰ هزار تن محصولات هستیم، اما موفقیت در صادرات به آفریقا تنها با توجه به اقدامات زیربنایی میسر خواهد بود.»
وی افزود: «برای رشد شتابنده در این بازار، نیاز به توسعه زیرساختها داریم. این اقدامات شامل گسترش پروازهای مستقیم به کشورهای آفریقایی، افزایش خطوط کشتیرانی و تقویت ارتباطات بانکی برای تسهیل خدمات مالی است.»
خسروتاج تأکید کرد: این مسائل میتواند به کاهش هزینههای حملونقل و تسهیل روند صادرات کمک کند.
معاون پتروشیمی خلیج فارس همچنین بر لزوم توجه به تعرفههای ترجیحی در بازار آفریقا اشاره کرد و گفت: «رقبای ما در این بازار از تعرفههای ترجیحی بهره میبرند که به آنها این امکان را میدهد محصولات خود را با هزینه کمتری عرضه کنند. برای رقابت مؤثر، ایران باید در این زمینهها پیشرفتهای ملموسی داشته باشد.»
وی گفت: با توجه به این چالشها و نیاز به سرمایهگذاری در زیرساختها، پتروشیمی خلیج فارس همچنان به توسعه روابط تجاری با کشورهای آفریقایی ادامه خواهد داد.
ایجاد اعتماد، کلید رقابت در بازارهای آفریقا
خسروتاج با اشاره به عدم وجود قرارداد های تعرفه ترجیحی میان ایران و کشورهای آفریقایی گفت: «در حال حاضر، ما با کشورهای آفریقایی قرارداد تعرفه ترجیحی نداریم و این موضوع رقابت را برای شرکتهای ایرانی دشوار میکند.»
وی افزود: «برای تسهیل تجارت و صادرات به آفریقا، نیاز است که سفارتخانهها، سرکنسولگریها و مراکز فرهنگی ایران در این قاره فعالتر از قبل باشند. همچنین، برای موفقیت در این بازار، به پروژههای عمرانی در بخشهای مختلف مانند راهها، بنادر، ساخت انبارها و حملونقل نیاز داریم.»
خسروتاج با تأکید بر اهمیت ایجاد فضای اعتماد در روابط تجاری گفت: «اعتماد به راحتی با چند محموله خرید و فروش به دست نمیآید. ما نیازمند برنامههای ساختاری و سرمایهگذاریهای بلندمدت برای ایجاد این فضای اعتماد هستیم.»
مشاور مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس در پایان بیان کرد: «با اجرای این اقدامات، میتوانیم امیدوار باشیم که شتابدهندههای زیربنایی برای توسعه روابط تجاری ایران با آفریقا شکل بگیرد و به رشد صادرات پتروشیمی ایران در این قاره کمک کند.»