انحصار اروپاییها در اجرای سیستمهای انتقال مواد پنوماتیک در صنعت پتروشیمی شکسته شد
به گزارش خبرگزاری پتروشیمی ایران (ایپنا)، نشست تخصصی «آشنایی با مبانی و اصول سیستمهای انتقال مواد پنوماتیک و واکاوی چالشهای صنعت در این حوزه» امروز (پنجشنبه، ۲۶ بهمنماه) در سومین روز از نخستین همایش و نمایشگاه بینالمللی ایرانپتروکم ۱۴۰۲ برگزار شد.
رضا اسلوب، مدیر مهندسی شرکت کنترل فرآیند رادمان (راپکو) با اشاره به اینکه این شرکت موفق به کسب دانش ۱۰۰ درصدی طراحی و اجرای سیستمهای انتقال مواد پنوماتیک در کشور شده است، اظهار کرد: این شرکت با کسب این موفقیت افزون بر رفع نیازهای صنعت پتروشیمی در این حوزه، انحصار شرکتهای اروپایی در این زمینه را شکسته است.
وی با اشاره به اینکه سیستمهای انتقال مواد صنعتی با توجه به نوع موادی که منتقل میکنند، دستهبندی میشوند، افزود: سیستمهای انتقال مواد مکانیکال از سیستمهای متداول برای انتقال مواد جامد است که این سیستم دارای ویژگیهای ظرفیت تولید بالا، محصولات با ارزش قیمتی به نسبت پایین، مناسب محصولات با واکنشپذیری ناچیز در تماس با محیط، طول انتقال بسیار بالا، هزینه سرمایهگذاری به نسبت پایین، استهلاک بالای تجهیزات و عدم کنترل بر روی شرایط انتقال است.
مدیر مهندسی شرکت کنترل فرآیند رادمان ادامه داد: سیستمهای انتقال مواد پنوماتیک نیز از دیگر سیستمهای متداول برای انتقال مواد جامد است که در این سیستم شاهد ظرفیت تولید منعطف، محصولات با ارزش قیمتی به نسبت بالا، مناسب محصولات حساس و واکنشپذیر در تماس با محیط، طول انتقال منعطف، هزینه سرمایهگذاری به نسبت بالا، استهلاک کم تجهیزات و کنترل کامل روی شرایط انتقال هستیم.
اسلوب با بیان اینکه در اصول اولیه و مبانی سیستمهای انتقال مواد پنماتیک، ظرفیت انتقال محصول، نوع محصول و مشخصات ترموفیزیکی و دانهبندی، شرایط محیطی و مسیر پیش فرض خط لوله از معلومات اساسی است، گفت: مجهولات در این سیستم بیشتر از معلومات است؛ سایز خطوط لوله، مسیر و چیدمان نهایی خط لوله، ضرایب تجربی مرتبط با محصول، فشار مورد نیاز برای انتقال و دبی حجمی/جرمی مورد نیاز برای انتقال از مجهولات این سیستم است که ابتدا باید مجهولات اساسی مشخص شوند.
وی با اشاره به اینکه دستهبندیهای متفاوتی برای سیستمهای انتقال پنوماتیک وجود دارد، ادامه داد: هدف اصلی از سیستم انتقال مواد پنوماتیک، محاسبه افت فشار و دبی مورد نیاز است.
مدیر مهندسی شرکت کنترل فرآیند رادمان، خصوصیات محصول، شرایط محیطی، شرایط اچاسائی و مهندسی هزینه را از پارامترهای اساسی سیستمهای انتقال پنوماتیک عنوان و اظهار کد: پایلوت پلنت استاندارد و اختصاصی PCS شرکت راپکو طوری طراحی شده که متناسب با صنعت پتروشیمی کار کند که این سیستم نخستین سیستم انتقال پنوماتیک در کشور و خاورمیانه است.
چالشهای اجرای سیستم انتقال مواد پنوماتیک
علیرضا کریمی، مشاور فنی و عضو هیئت مدیره شرکت کنترل فرآیند رادمان (راپکو) نیز در ادامه این نشست با تشریح چالشها و محدودیتهای سیستمهای PCS در صنایع بزرگ و صنعت پتروشیمی اظهار کرد: عدم حضور لایسنسور، ارائه خدمت وندورهای پیشین به صورت جعبه سیاه، عدم حضور طراح سیستم انتقال در زمان راهاندازی، عدم انجام آموزش و انتقال پروتکلها و الزامات بهرهبرداری و انتقال دانش روتین تعمیرات و نگهداری، استفاده از تجهیزات و ادوات خاص و عدم امکان تأمین قطعات مستهلک، تغییر در مشخصات محصول و ظرفیت سیستم از چالشهای موجود در اجرای سیستمهای PCS در پروژههای در حال بهرهبرداری است.
به گفته وی، عدم حضور لایسنسور، تأثر از مقتضیات شرح کار پروژه بر مبنای پروژه مرجع، اسناد و مدارک فرآیندی متأثر از پروژه مرجع، استانداردها و کدهای طراحی متأثر از پروژه مرجع، نیازسنجی ظرفیت طراحی و انتقال متأثر از پروژه مرجع، جانمایی متفاوت و جدید در عین تأثر از الزامات طراحی پروژه مرجع از چالشهای اجرای سیستمهای PCS در پروژههای طراحی شده جدید است
عضو هیئت مدیره شرکت کنترل فرآیند رادمان ادامه داد: مقتضیات و دادههای لایسنسور و عدم حضور لایسنسور، شرایط متأثر از موقعیت جغرافیایی، جانمایی و نقشه طرح و اسناد و مدارک فلسفه فرآیندی از چالشهای اجرای سیستمهای PCS در طرحهای در دست طراحی است.
کریمی با بیان اینکه پیچیدهترین پروژه شرکت راپکو اجرای سیستم انتقال مواد پتروشیمی رایان پلیمر پویا برای گروه باختر بود، افزود: شرکت راپکو تاکنون این سیستم را برای واحد پلیاتیلن سبک شرکت پتروشیمی امیرکبیر، شرکت پتروشیمی سراج گستران رجال اجرا کرده است. همچنین اجرای سیستم پتروشیمی سروش مهستان عسلویه نیز در انتهای کار و سیستم پتروشیمیهای دی آریا پلیمر و پتروشیمی ارغوان گستر ایلام نیز در دست طراحی است.