سرمایه گذاری بیش از ۹۰ میلیارد دلار، در حوزههای مختلف پتروشیمی و نفت
به گزارش خبرگزاری پتروشیمی ایران(ایپنا)،محمد مخبر روز دوشنبه در آیین تجلیل از فعالان پیشتاز اقتصاد ایران که در مرکز همایشهای بینالمللی برج میلاد برگزار شد، از وزیر امور اقتصادی و دارایی به خاطر تلاشهای صورت گرفته قدردانی کرد و اظهار داشت: خاندوزی از ابتدای پذیرش مسئولیت به دنبال ارتباط گسترده و رسیدگی به مسائل و مشکلات بخش خصوصی و ایجاد تعامل سازنده میان دولت و فعالان اقتصادی بوده است.
معاون اول رییس جمهور از نبود اعتماد متقابل میان دولت و بخش خصوصی به عنوان حلقه مفقوده توسعه اقتصادی کشور یاد کرد و گفت: بزرگترین مشکل اقتصاد کشور تحریمها و کمبود منابع مالی نیست بلکه این است که از پیش از انقلاب اسلامی تاکنون نتوانستهایم بخش خصوصی را آنطور که باید تقویت کرده و به میدان بیاوریم.
وی با تأکید بر اینکه باید کارها را به مردم و بخش خصوصی واگذار کنیم، افزود: در دوران دفاع مقدس، مردم به صحنه آمدند و مسائل حل شد و پس از آن نیز در مقاطع مختلف هرگاه که مردم به میدان آمدند شاهد حل مشکلات کشور بوده ایم اما متأسفانه هنوز در بخش اقتصاد نتوانسته ایم آنطور که باید کارها را به دست مردم و بخش خصوصی بسپاریم.
مخبر اظهار داشت: مقام معظم رهبری سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی را با رویکرد واگذاری امور اقتصادی به دست مردم ابلاغ کردند اما متأسفانه هم در اجرای این سیاستها و هم در رفتار پس از واگذاریها نتوانستهایم به نحو مطلوب عمل کنیم و کانونی که بتواند از اصل ۴۴ پشتیبانی کند وجود نداشته است.
دشمنان با تمام توان خود برای ضربه زدن به اقتصاد کشور بسیج شدهاند
مخبر در ادامه با بیان اینکه امروز دشمنان با تمام توان خود برای ضربه زدن به اقتصاد کشور بسیج شدهاند، گفت: در همین چند روز گذشته با وجود اینکه چند میلیارد دلار از داراییهای ارزی مسدود شده کشور آزاد شده و در چرخه اقتصاد قرار گرفته و با وجود آنکه کل نیازهای ارزی کشور از طریق سامانه نیما با قیمت ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان تأمین میشود، اما شاهد نوسانات نرخ ارز و افزایش قیمتها در بازار آزاد هستیم که دلیل آن نه معاملات واقعی بلکه همین فضاسازیهای رسانهای و روانی دشمن است که موجب هراسافکنی در میان مردم و بخش خصوصی شده است.
وی تصریح کرد: بخش خصوصی باید در عمل به سیاستهای دولت اعتماد کند و باور داشته باشد که دولت مصمم است کارها را به دست بخش خصوصی بسپارد چرا که رویکرد دولت این است که امکان مقابله با فشار و مشکلات جز از طریق واگذاری امور به مردم میسر نیست.
معاون اول رییس جمهور در ادامه با اشاره به اینکه سرتاسر کشور مملو از ظرفیتها و فرصتهای اقتصادی است، گفت: تاکنون کشور را با اتکا به درآمدها اداره کردهایم در حالی که درآمدهای کشور در برابر داراییهای آن بسیار ناچیز است و باید بتوانیم با اتکا به داراییها گامهای بلندی در راستای توسعه کشور برداریم.
مخبر ظرفیتهای گسترده معدنی کشور را یادآور شد و اظهار داشت: براساس گزارشهای موجود، با تولید یک میلیون کاتد مس، سالانه ۱۰ میلیارد دلار سودآوری و درآمد برای کشور خواهیم داشت اما متأسفانه تاکنون فقط هفت درصد از معادن مس در کشور اکتشاف شده و رتبه ایران از نظر ذخایر رتبه ششم است اما در بخش تولید در جایگاه هجدهم قرار داریم.
معاون اول رییس جمهور با تأکید بر اینکه دولت بر سرمایهگذاری در بخشهای مختلف تمرکز کرده است، گفت: در بخش معادن و صنایع حدود ۶۵ طرح با ارزش ۱۸ و نیم میلیارد دلار تعریف شده که بخشی از این طرحها در دست اجرا قرار دارد.
مخبر افزود: در بخش پتروشیمی ۲۱ طرح با ارزش ۱۳ میلیارد دلار، در بخش میادین نفتی ۱۶ طرح به ارزش ۵۶ میلیارد دلار و در بخش صنعت شش طرح به ارزش هفت میلیارد دلار تعریف شده و در بخش کشاورزی نیز طرحهایی با ارزش پنج میلیارد دلار تدوین که برخی از این طرح ها وارد مرحله اجرا و عملیات شدهاند.
معاون اول رییس جمهور همچنین با اشاره به دسترسی کشور به دو هزار و ۷۰۰ کیلومتر ساحل دریا و ۴۰۰ کیلومتر دسترسی به اقیانوس، افزود: ظرفیت ترانزیت کشور در مسیر شمال به جنوب حداقل ۲۰۰ میلیون تن در سال است در حالی که به دلیل تکمیل نبودن زیرساخت ها امروز میزان ترانزیت در مسیر شمال – جنوب کشور حدود هفت تا هشت میلیون تن است.
مخبر خاطرنشان کرد: اگر بتوانیم مسیر راه آهن رشت – آستارا را تکمیل کنیم، این مسیر ترانزیتی از کشورهای شمالی ایران تا بندرعباس ادامه خواهد داشت و همچنین اگر با احداث ۲۵ کیلومتر راه آهن از خرمشهر به بصره متصل شویم، دسترسی ما تا مدیترانه ادامه خواهد یافت.
معاون اول رییس جمهور ادامه داد: ظرفیتها و فرصتهای اقتصادی کشور بسیار گسترده و بینظیر است اما انجام کارهای بزرگ با منابع محدود دولت و از طریق بودجههای سالانه امکانپذیر نیست و لازم است بخش خصوصی و فعالان اقتصادی به این موضوعات ورود کنند و دولت نقش تسهیلگری، پشتیبانی و سیاستگذاری را ایفا کند.
مخبر تصریح کرد: کشوری که از این میزان ظرفیت و فرصت برخوردار است، نباید دغدغه معیشتی برای مردمش وجود داشته باشد و انتظار ما این است که بخش خصوصی به کمک دولت و حاکمیت بیاید و دولت نیز موظف است که از آنها پشتیبانی کند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به محدودیت منابع آب در کشور گفت: اگرچه ایران کشوری تقریباً خشک است اما در شمال و جنوب کشور دریا واقع شده و برخی سیاستها و تصمیمات نادرست باعث شده که آب شرب را از مرکز کشور به کنار دریا ببریم و صنایع آب بر را در مناطق کویری احداث کنیم.
معاون اول رییس جمهور افزود: دولت با استناد به کد ملی متقاضیان جویای کار تاکنون بیش از ۹۰۰ هزار شغل ایجاد کرده و در بخش احداث مسکن نیز برای یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحد مسکونی، زمین انتخاب شده ضمن آنکه هزار و ۱۰۰ شهر شناسایی شده اند که هم زمین و هم متقاضی مسکن دارند و برنامه دولت این است که زمین را در اختیار مردم قرار دهد تا خودشان بتوانند در این شهرها مسکن بسازند.
مخبر با اشاره به اینکه ۲۴۰ هزار مسکن مهر نیمه تمام در حال تکمیل است، گفت: ساخت ۵۰۰ هزار واحد مسکونی برای مددجویان در دستور کار قرار گرفته و با قرارگاه امام حسن (ع) هماهنگیهای لازم انجام شده و این واحدها در حال احداث هستند.
معاون اول رییس جمهور به برخی اقدامات و برنامههای دولت در بخش درمان نیز اشاره و تصریح کرد: امروز در کشور هیچ کسی وجود ندارد که تحت پوشش بیمه نباشد و اگر کسی تحت پوشش بیمه نیست خودش تمایل به این کار نداشته است؛ پیگیریهای دولت تا حدی بوده که از طریق کد ملی و شماره تلفن افرادی که تحت پوشش نیستند، با آنها تماس گرفته شده تا نسبت به بیمه شدن آنها اقدام شود.
مخبر با بیان اینکه پزشک خانواده برای شهرهای زیر ۲۵ هزار نفر در حال انجام است و سال آینده این طرح توسعه پیدا خواهد کرد، گفت: به فضل الهی آینده کشور کاملاً روشن است و مسائل و مشکلات را با کمک مردم و بخش خصوصی پشت سر خواهیم گذاشت.
در این مراسم با حضور معاون اول رییس جمهور از سامانه تراز رونمایی و از ۱۰شرکت برگزیده در زمینه شفافیت، قانونمندی و خوش حسابی قدردانی شد.
همچنین سیداحسان خاندوزی وزیر امور اقتصادی و دارایی نیز بر لزوم حمایت از فعالان اقتصادی خوش حساب تأکید کرد و گفت: بالاترین مقام دستگاههای اجرایی باید با افتخار وقت خود را برای گره گشایی از مسائل بخش خصوصی صرف کنند و نظام پاداش و جزا باید به نفع تولیدکنندگان و صادرکنندگان اجرایی شود.