تمرکز بر توسعه کیفی و کمی صنعت پتروشیمی

سرپرست شرکت ملی صنایع پتروشیمی، تفاوت طرح‌‌‌های توسعه‌‌‌ای صنعت پتروشیمی در برنامه هفتم توسعه با برنامه پیشین را در تمرکز بر زنجیره ارزش دانست و گفت: در برنامه هفتم توسعه تولید محصولات پتروشیمی با‌ارزش در پنج زنجیره برنامه‌‌‌ریزی شده است.

به گزارش خبرگزاری پتروشیمی‌ ایران )ایپنا)، حسن عباس‌‌‌زاده با اشاره به اینکه صنعت پتروشیمی در برنامه ششم توسعه سالانه به‌‌‌طور میانگین ۸درصد رشد داشته و هم‌‌‌اکنون به ظرفیت اسمی سالانه ۹۶ میلیون تن رسیده است، اظهار کرد: این صنعت بر اساس برنامه تدوین‌‌‌شده در برنامه هفتم توسعه، سالانه به‌‌‌طور میانگین ۸‌درصد رشد خواهد کرد و به ظرفیت ۱۳۲ میلیون تن خواهد رسید.

وی به تنوع خوراک مجتمع‌‌‌های پتروشیمی در سراسر کشور اشاره کرد و افزود: صنعت پتروشیمی در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس برخلاف منطقه ماهشهر که بر پایه نفت خام و فرآورده‌‌‌های نفت خام است، بر پایه گاز توسعه یافته است.

سرپرست شرکت ملی صنایع پتروشیمی ادامه داد: در صنعت پتروشیمی می‌‌‌توان از گاز خام، متانول، اوره و آمونیاک و از اتان، الفین‌‌‌ها را تولید کرد.

عباس‌‌‌زاده با اشاره به اینکه نیمی از صنعت پتروشیمی ایران در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس در کنار فازهای پارس جنوبی توسعه یافته است، گفت: هم‌‌‌اکنون ظرفیت دریافت روزانه ۱۰۰ میلیون مترمکعب گاز در صنعت پتروشیمی ایجاد شده که با توجه به طرح‌‌‌های توسعه‌‌‌ای جدیدی که تعریف شده است، این رقم تا سال ۱۴۱۲ با افزایش دو برابری به روزانه ۲۰۰ میلیون مترمکعب می‌‌‌رسد.

وی با بیان اینکه حجم بالایی ازگاز در کشور تولید می‌‌‌شود، اما درست مصرف نمی‌‌‌شود، تصریح کرد: ۴۶ درصد گاز تولیدی در بخش‌خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده و ۳۱درصد در نیروگاه‌‌‌ها مصرف می‌‌‌شود که متاسفانه بهره‌‌‌وری مطلوبی در مصرف ندارند.

سرپرست شرکت ملی صنایع پتروشیمی افزود: هم‌‌‌اکنون حدود ۹درصد گاز کشور در صنعت پتروشیمی استفاده می‌‌‌شود که نیمی از آن در تولید آب و برق و بخار در یوتیلیتی به‌‌‌کار می‌‌‌رود و ۴.۵ درصد آن به‌‌‌عنوان خوراک در صنعت پتروشیمی استفاده می‌‌‌شود.

عباس‌‌‌زاده با تاکید بر اینکه صنعت پتروشیمی در سال ۱۴۰۲ معادل یک میلیون بشکه نفت خام خوراک دریافت کرده است، اظهار کرد: ارزش فروش محصولات تولیدی از این حجم خوراک پارسال حدود ۲۳ میلیارد دلار بوده که حدود ۱۳ میلیارد دلار آن صادر و ۱۰ میلیارد دلار آن نیز در داخل کشور عرضه شده است.

وی با اشاره به اینکه ۶۱ طرح پتروشیمی با سرمایه مورد نیاز ۲۴ میلیارد دلاری در برنامه هفتم توسعه برنامه‌‌‌ریزی شده است، افزود: حدود نیمی از سرمایه مورد نیاز این طرح‌‌‌ها تامین شده است و به‌‌‌طور میانگین حدود ۶۰ درصد پیشرفت دارند.

رئیس هیات‌‌‌مدیره شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به اینکه ۴۸ طرح پتروشیمی با سرمایه ۴۰ میلیارد دلار برای برنامه هشتم توسعه تعریف شده است، تصریح کرد: ظرفیت دریافت خوراک صنعت پتروشیمی از منابع هیدروکربنی هم‌‌‌اکنون معادل حدود یک میلیون بشکه نفت خام است که این رقم تا پایان برنامه هشتم توسعه در افق ۱۰ ساله به ۲.۶ میلیون بشکه نفت خام افزایش می‌‌‌یابد و به محصولات باارزش تبدیل می‌‌‌شود.

عباس‌‌‌زاده افزود: هم‌‌‌اکنون از ۷۲ مجتمع پتروشیمی فعال در کشور، ۲۴ مجتمع در منطقه ویژه اقتصادی پارس فعال هستند که از نظر تعدادی ۳۳ درصد از کل مجتمع‌‌‌ها و از نظر ظرفیت نیز حدود ۵۰ درصد ظرفیت نصب‌‌‌شده صنعت پتروشیمی در کل کشور را به خود اختصاص داده‌‌‌اند.

وی با اشاره به اینکه ۷۴ میلیون تن محصول در سال ۱۴۰۲ در صنعت پتروشیمی تولید شده است، ادامه داد: ۳۷ میلیون تن از این حجم تولید در منطقه ویژه اقتصادی پارس محقق شده است. سرپرست شرکت ملی صنایع پتروشیمی تصریح کرد: ۱۰ میلیارد دلار در ۲۲ طرح پتروشیمی تا پایان برنامه هفتم توسعه و ۱۴ میلیارد دلار در ۱۱ طرح تا پایان برنامه هشتم توسعه در منطقه ویژه اقتصادی پارس سرمایه‌‌‌گذاری می‌‌‌شود.

عباس‌‌‌زاده به ۱۵ اسکله فعال پتروشیمی در منطقه ویژه اقتصادی پارس اشاره کرد و گفت: پارسال ۲۱ میلیون تن محصول پتروشیمی از این بنادر صادر شده است.

وی با تأکید بر اینکه توسعه زنجیره ارزش در اولویت‌‌‌های وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی است، اظهار کرد: برنامه‌‌‌ریزی منسجمی برای تکمیل زنجیره محصولات پتروشیمی انجام شده است تا ارزش افزوده حداکثری در این صنعت ایجاد شود.

https://ipna.news/173246کپی شد!