بررسی مشکلات پیش‌روی صنعت حمل و نقل کشور

امیررضا اعتمادی در گفتگو با خبرگزاری پتروشیمی ایران (ایپنا) گفت: مطالبه اصلی تولیدکنندگان ، صنعتگران و شرکت های بخش خصوصی تامین نقدینگی واحدهای تولیدی است اما برخی بانک ها با وجود نقدینگی و منابع بالا، این منابع را در اختیار بخش تولید قرار نمی دهند.

 

کم بود نقدینگی تولیدکنندگان نسبت به سال گذشته ۴۰۰ درصد افزایش داشته و حال زمان کمک بانک ها به بخش خصوصی است.

ما منتظر تغییر جدی در نگرش بانک ها به بخش تولید هستیم، درحال حاضر بانک های خصوصی و دولتی ۴۲/۴ درصد از منابع کشور را تا پایان اردیبهشت ماه سال جاری در اختیار داشته اما تنها ۶ درصد تامین مالی انجام می دهند.

قانون قاچاق کالا و ارز و خطرات آن برای بخش سرمایه گذاری و تولید: در بخش کشاورزی می توان به تغییرات موجود در بحث قیمت گندم اشاره داشت که در طول چند سال گذشته کل گندمی که به صنعت اختصاص داده شده دو میلیون تن بوده است که ۱۵ درصد از محصولات تولید شده با گندم صادر شده است و ارزش افزوده حاصل از آن، دو میلیارد دلار برای کشور ارزآوری داشته است. اینکه بخواهیم جلوی این میزان سود را برای کشور بگیریم درست نخواهد بود.

همچنین داور امیدی کارشناس حمل و نقل بین المللی در رابطه با مشکلات پیش‌روی صنعت حمل و نقل کشور میگوید: وخامت اوضاع صنعت حمل و نقل به‌قدری بد است که در اثر اجرای قوانین و مقررات موجود به‌ خصوص مقررات مالیاتی، بیمه تامین اجتماعی، بالا بودن هزینه‌های سفر و وسیله نقلیه، فقدان ثبات در نرخ ارز و بالا بودن نرخ آن، تحریم‌های خطوط کشتیرانی و تعطیلی آنها ، کاهش فعالیت‌های ترانزیت کالا و… فعالان حوزه حمل‌ونقل بین‌المللی را طوری مایوس و خسته نموده که هر روز شاهد تعدیل و بیکاری نیروی انسانی و یا اعلام تعطیلی بنگاهی از شرکت‌های حمل و نقل هستیم

https://ipna.news/160665کپی شد!