باوجود کمبود گاز، عرضه پتروشیمیها در سامانه ارز تجاری خوب بوده است/ ادامهدار بودن تخصیص ارز ترجیحی به کالاهای اساسی
به گزارش خبرگزاری پتروشیمی ایران ( ایپنا)، احمد مهدوی، دبیر انجمن پتروشیمی کشور در نشست خبری اولین عرضه ارز پتروشیمیها در بازار ارز تجاری با اشاره به اینکه در آینده نواقص سامانه ارز تجاری برطرف میشود، گفت: درخصوص ارز نیمایی برخی میگفتند تولیدکننده به واردکننده رانت میدهد، به این معنی که خیلیها ارز را صرفا به این دلیل میخواستند که از فاصله قیمتی استفاده کنند و کالا وارد کنند ولی کالایی که وارد میشد با قیمت آن ارز به دست مردم نمیرسید.
دبیر انجمن پتروشیمی کشور در ادامه گفت: پتروشیمیها در ۱۶ روز گذشته، بیش از ۶۰۰ میلیون دلار ارز به بازار ارز تجاری عرضه کردهاند. هیچگونه دستوری از سمت بانک مرکزی در رابطه با این معاملات داده نشده است و خودمان معاملات را نرخگذاری کردهایم. این عدد در این شرایط که گاز ما قطع است و صادراتی وجود ندارد، عدد خیلی خوب و سنگینی است.
وی با بیان اینکه پتروشیمی مزیت تولیدی کشور و بزرگترین صادرکننده غیرنفتی کشور است، اظهار کرد: تا پایان برنامه هفتم ۴۹ طرح به مدار تولید با ۲۴ میلیارد دلار وارد خواهد شد که تاکنون ۱۲ میلیارد دلار هزینههای آن انجام شده است. اگر این طرحها اجرایی شود، صادرات پتروشیمیها فراتر از ۲۵ میلیارد دلار خواهد بود.
مهدوی با اشاره به اینکه امسال صادرات ما ۵ درصد و ارز ما ۷ درصد افزایش پیدا کرده است، گفت: تا الان ۸.۵ میلیارد دلار به سامانه ارز وارد کردیم که بیشتر آن ارز نیما بوده است. تا آخر سال غیر از مصرف خودمان حدود ۱۰ میلیارد دلار به سامانه ارز میدهیم و ۲.۵ میلیارد نیز مصرف خودمان خواهد بود.
مهدوی با اشاره به اینکه دیروز اولین عرضه پتروشیمیها بود عنوان کرد: در روز گذشته معاملات انجام شد و در یک روز ۱۰ میلیون دلار ارز در بازار ارز تجاری فروخته شد. در اینجا با نزدیکترین تقاضا به پیشنهاد ما که به بانک کارگزار میدهیم، معامله کلید میخورد و هیچکس دیگری را نمیبیند.
دبیر انجمن پتروشیمی کشور ادامه داد: نتیجه بازار ارز تجاری با نیما چه فرقی میکند؟ اینکه عدهای ارز خود را علاقه نداشتند در سامانه وارد کنند، اما درحال حاضر به هر قیمتی میخواهند در سامانه میگذارد، یا خریداری میشود یا قیمت آن را کاهش میدهند تا به فروش برسد.
وی افزود: در سامانه نیما ارز را که عرضه میکردیم قیمت میدادیم ولی یک سنت بالاتر یا پایینتر نمیفروختیم، ولی در این سامانه اگر بالاتر خریدند هم فروخته میشود ولی اگر نخریدند قیمت را کاهشی میکنیم.
مهدوی با بیان اینکه بیشتر از سالی ۱۰ میلیارد دلار به دولت پول خوراک میدهیم، گفت: باوجود بازار ارز تجاری تعادل در بازار ایجاد خواهد شد. این بازار دستوری نیست و بحث عرضه و تقاضا در آن مطرح است. این حرکت، حرکت خوبی است، اما باید صبور بود و باید منتظر باقی صادرکنندهها هم ماند.
دبیر انجمن پتروشیمی کشور با تاکید بر اینکه ارز ترجیحی کالاهای اساسی سر جای خودش است، گفت: چرا یک وارد کننده موبایل باید ارز تولید کننده را بگیرد و در بازار به هرچه کشش داشت بفروشد؟
وی افزود: این سامانه در بازار سرمایه نیز موثر بوده است. با وجود اخبار سیاسی مختلف، بازار سرمایه نقطه ۲ میلیون و ۸۰۰ را رد کرده و امیدواریم این بازار که باید جذب نقدینگی کند و بیاید در تولید رشد کند.
مهدوی تاکید کرد: من هیچگاه ندیده بودم بانک مرکزی به ما اعلام کند در طرحهای ما مشارکت کند، این یعنی بانک مرکزی متوجه شده است نقطه قوت تولید و صادرات است.
وی درخصوص عرضه اولیه دیروز پتروشیمیها گفت: دیروز عرضه خوبی را از طرف شرکتهای پتروشیمی داشتیم، اما تمامی شرکتها موفق نشدند وارد شوند؛ به واسطه اینکه رقمها بالا بود بانکها نگرانیهایی داشتند.
دبیر انجمن پتروشیمی کشور اضافه کرد: اینکه چه میزان از عرضهها به معامله منجر شود تابع قیمت آن است. ما هیچ دخالتی در این نداریم که مبلغ و میزان آن چگونه باشد.