۴ صنایع برتر در سال جدید/کف و سقف شاخص بورس در ۱۴۰۰ چه میزان خواهد بود؟
به گزارش خبرگزاری پتروشیمی ایران(ایپنا)، صنایع و شرکت های بورسی تحت تأثیر متغیرهای اقتصادی و غیراقتصادی قرار دارند و برخی از کارشناسان معتقدند که نوسانات شاخص بورس سهام تا زمانی که شرکت ها به دلیل محدودیت های تجاری نتوانند با شرکای خارجی تجارت کنند ادامه خواهد داشت.
بی ثباتی نرخ دلار نیز یکی از مشکلات شرکت های بورسی است اما وقتی قیمت دلار دائماً در حال نوسان است ، صنایع موجود در بورس نمی توانند خود را با این شرایط تطبیق دهند. بی ثباتی نرخ دلار و قوانین نرخ ارز وضعیت چالش برانگیزی را برای بورس ایجاد می کند و در صورت ادامه روند شاخص بورس ، بازار را از تعادل خارج می کند.
در صورت کاهش تنش های سیاسی ، صنایع صادراتی و پتروشیمیها بازار را به عنوان رهبر در اختیار می گیرند. مواد معدنی نیز به دلیل صادرات می توانند رشد خوبی داشته باشند. وضعیت خودروسازان نیز با لغو تحریم ها وارد مرحله جدیدی از رشد خواهد شد. همچنین بانک ها سال آینده تحت تأثیر نرخ سود بانکی و بهبود شرایط اقتصادی در میان چهار صنعت پیشرو بورس قرار خواهند گرفت.
غیرقابل پیش بینی بودن بازار سرمایه در سال ۱۴۰۰
تعیین نرخ دلار توسط دولت و محدودیت های تحریم ، وضعیت اقتصادی کشور را به مرحله جدیدی منتقل می کند و سرنوشت بازار سرمایه در سال ۱۴۰۰ تحت تأثیر عوامل مختلفی است. جدا از عوامل ذکر شده ، تعیین سیاست های پولی و کاهش نرخ بهره و شاخص های بورس تحت تأثیر سیاست های داخلی منجر به رونق بازار و افزایش جذابیت سرمایه گذاری می شود ، اما در صورت افزایش نرخ سود بانکی ، سرمایه گذاران از بورس خارج می شوند و آنها را به سمت بازارها خواهیم بود وضعیت بازار سرمایه ۱۴۰۰ بیش از آنچه تصور می شد قابل پیش بینی نیست.
سیاست های داخلی سازمان بورس و اقداماتی که در حال انجام است ، اگر بدون برنامه ریزی صورت نگیرد ، می تواند نوسانات جدی در روند شاخص ایجاد کند. موضوع عرضه های اولیه عمومی ، توسعه موسسات مالی و غیره نیز می تواند تأثیر بسزایی در آینده بازار سهام داشته باشد. تغییر برخی قوانین و مقررات ، از جمله از بین بردن نوسانات ، می تواند بازار را تعمیق بخشد. اما به طور کلی ، بازار ۱۴۰۰ دیگر وضوح سال گذشته را تجربه نخواهد کرد و در بهترین حالت رشد ۵۰ درصدی را با نوسان خواهد داشت.
سال ۱۴۰۰ ، رشد شارپی نخواهیم داشت
بهروز شهدایی، کارشناس بازار سهام: براساس شواهد موجود پیشبینی میشود معاملهگران در ۱۴۰۰ رشد معقول و تدریجی را در قیمت سهام پشت سر بگذارند. اگرچه این اتفاقات به عواملی خارج از این بازار بستگی دارد، اما بعید به نظر میرسد شاخص کل رشد شارپی و ریزشهای پی در پی را تجربه کند. بر همین اساس روند بازار با رشدی متعادل همراه با نوسانات اندک پیش خواهد رفت اما با توجه به صورتهای مالی ۹ ماهه شرکتها، نرخ دلار و میزان فروش، بیشتر شرکتهایی که دارای ارزش ذاتی مثبت هستند چشمانداز مثبتی برای آنها میتوان متصور بود.
محدودیتهای تجاری کشور زیر سایه تحریمها شرایط سختی را برای شرکتهای فعال بورسی به وجود آورده است. اما در صورت رفع تحریمها و گشایش در مراودات خارجی کشور و متعاقبا تعدیل قیمت دلار احتمالا برخی سهمها با اصلاح قیمت مواجه میشوند. در همین راستا شرکتهایی که با دلار سر وکار ندارند راه خود را از این مسیر نزولی جدا خواهند کرد و وارد فاز جدیدی از رشد خواهند شد. شرکتهای دلارمحور پس از مدتی چه در تامین مواد اولیه و چه در فروش محصول نهایی به دلیل به وجود آمدن تسهیلات ارتباطی احتمالی در دنیا میتوانند بازدهی بیشتری نسبت به سال ۹۹ به دست آورند. به نظر میرسد دلایل منفی شدن بازار در این روزها غیر از دامنه نوسان غیرمتقارن به استقبال بازار از احتمالات پیشبینی توافقات بینالمللی بازمیگردد. وضعیت صنایع بورسی تحتتاثیر مستقیم سیاست خارجی کشور قرار دارد، این در حالی است که میتوان گفت قیمت دلار کمترین نقش را در سرنوشت بورس ۱۴۰۰ ایفا میکند. تا زمانی که شرکتها به دلیل محدودیتهای تجاری نتوانند مراوداتشان را با شرکای خارجی انجام دهند، نوسانات ادامه پیدا میکند. عدم ثبات نرخ دلار نیز یکی از مشکلات شرکتهای بورسی محسوب میشود اما زمانی که قیمت دلار دائما در حال نوسان است صنایع حاضر در بورس نمیتوانند با این وضعیت خود را وفق دهند. عدم ثبات در نرخ دلار و قوانین بورسی وضعیت پرابهامی را برای بازار سهام به وجود آورده و بازار را از روند تعادلی خارج میکند.
سال آینده سال مهمی برای بازار سرمایه است
مهدی افنانی، تحلیلگر بورس: برآورد شخصی من این است که تا فصل مجامع بازار روند رو به رشدی را تجربه کند و البته شرایط سیاسی کشور در سال جدید و در مقاطعی میتواند تاثیر بسزایی در روند دادوستدهای بازار داشته باشد اما به طور کلی میتوان گفت شاخص به طور میانگین به سمت اهداف قبلی بتواند حرکت کند. در بررسیهایی که انجام شده به نظر میرسد چند گروه از سهام برای سال آینده ویژگیهای ارزندهای برای سرمایهگذاری داشته باشند به گونهای که از اواخر امسال یا اوایل سال جدید احتمالا افزایش قیمت نفت و افزایش قیمت کامودیتیها با کاهش ریسک کرونا در دنیا و افزایش رشد اقتصادی در دنیا بیشتر مورد اقبال بازار قرار گیرد. بنابراین در دورهای کوتاهمدت سهام پالایشیها، صنایع فلزی و معدنیها میتوانند از جذابیت بسیاری برای خرید برخوردار باشند.
برخی سهمها به خصوص پروژهایها بعد از کاهش محدودیتهای تجاری و رفع تحریمها وارد فاز جدیدی از رشد خواهند شد. درواقع بعد از پالایشیها، شرکتهای تجهیزاتی احتمالا بازدهی مناسبی را میتوانند برای سرمایهگذارانشان به ارمغان بیاورند. در اوایل سال آینده سهمهای کوچک از جمله سیمانیها و داروییها در فصل دوم (اردیبهشت) روزهای خوبی را پشت سرمیگذارند اما خرداد برای صنایع فولادی شرایط ویژهای را رقم میزند و فولاد و فملی بر مدار صعودی قرار خواهند گرفت. در سال آینده و تا قبل از فصل مجامع سهمهای کوچکتر میزان بازدهی احتمالی تا ۷۰ درصد و سهمهای بزرگتر تا ۳۰درصد را هم ممکن است تجربه کنند. سال آینده سال حساسی برای بازار سرمایه و صنایع فلزی است. وعدههای انتخاباتی نامزدهای ریاستجمهوری و تعیین تکلیف نرخ بهره، نرخ تورم و نرخ بهره بین بانکی مهمترین عوامل تاثیرگذار بر بورس تهران است.
اوضاع خوب تکسهمها
حمید اعرابی، کارشناس بازار سرمایه: صنایع فلزی و پتروشیمی برای سال آینده چشمانداز مثبتی خواهند داشت. با توجه به قیمتهای جهانی و قیمت دلار که به عقیده من کف آن از ۲۲ هزار تومان کمتر نمیشود، صنایع فلزی و پالایشی و همچنین پتروشیمی ها میتوانند بازدهی خوب و مناسبی بدهند. در این میان تکسهمهایی هم میتوانند اوضاع خوبی داشته باشند اما بیشترین بازدهی مربوط به صنایع فلزی و معدنی و پالایشی و پتروشیمی خواهد بود.
در حال حاضر هم قیمت دلار و هم قیمت کامودیتیها که در وضعیت بسیار خوبی قرار دارد، باعث میشود صنایع فلزی ، معدنی، پالایشی و پتروشیمی برای سال آینده چشمانداز مثبتی داشته باشند.
کف و سقف شاخص در ۱۴۰۰
با توجه به شواهد موجود در سال آینده کف شاخص کل بورس یک میلیون و ۱۰۰ هزار واحد و سقف آن هم یک میلیون و ۴۰۰ هزار واحد خواهد بود. بازار به مدت پنج تا شش ماه بین این کف و سقف بازی میکند و منتظر اتفاقات آینده میماند اما مطمئنا کف شاخص بورس از یک میلیون و ۱۰۰ هزار واحد پایینتر نمیرود و به نظر نمیرسد سقف آن بیشتر از یک میلیون و ۴۰۰ هزار واحد شود. محدوده شاخص بین یک میلیون و ۱۰۰ تا یک میلیون و ۴۰۰ هزار واحد و رفتوآمد بین این رقم به معنی ایجاد ثبات برای بازار است. به نظر میرسد بدعادت هم شدهایم و انتظار داریم همیشه شاخص صعودی باشد و در عرض دو تا سه ماه ۱۰۰ درصد بازدهی به ما بدهد. حرکت شاخص از یک میلیون و ۱۰۰ هزار واحد تا یک میلیون و ۴۰۰ هزار به معنی ۳۰ درصد سود و بازدهی است.
رشد نقدینگی برای سال بعد بالای ۳۰ درصد است و از نیمه دوم سال بعد دوباره شرایط تورمی خواهد بود که بازارها از جمله بازار سهام و سایر بازارها میتوانند متناسب با این شرایط تورمی حرکت کنند.
قیمت جذاب اکثر سهمها
مجتبی معتمدنیا، تحلیلگر بورس: اکثر سهمها برای خرید به قیمت جذابی رسیدهاند. با توجه به شرایط موجود بازار، وضعیتی که در ۶ ماه اخیر بر بازار حاکم بوده و همچنین اصلاح ۵۰ درصد شاخص، اکثر سهمها به نقطه جذابی برای خرید رسیدهاند. اگر این موضوع را در کنار تثبیت قیمت دلار در حوالی ۲۵ هزار تومان و همچنین رشد کامودیتیها بگذاریم، اکثر گروهها و شرکتهای بزرگ مستعد رشد هستند. بهعنوان نمونه در گروه پالایشیها تمامی سهمهای پالایشی با توجه به افزایش قیمت جهانی نفت و افزایش کرک اسپرد توجیه خرید دارند و قیمتها برای خرید مناسب است. با توجه به میزان سودی که این سهمها امسال داشتند و همچنین پتانسیل رشدی که برای سال آینده خواهند داشت، برای خرید جذاب هستند. اما وضعیت در گروه صنایع فولادی نیز مشابه گروه پالایشی است. از یک سو قیمت جهانی در فلزات اساسی افزایش قابل ملاحظهای داشته و از طرف دیگر هم قیمت دلار تثبیت شده است، بازار نیز با p/e یکرقمی معامله میشود بنابراین گروه پالایشیها نیز مستعد رشد هستند. در گروههای دیگر هم شرایط همینطور است.
هرچه به فصل مجامع نزدیک میشویم با توجه به سود قابل توجهی که شرکتها داشتند، جذابیت خرید سهم و شرکت در مجمع را توجیهپذیرتر میکند. حتی اگر این اتفاق با اصلاح قیمت سهم همزمان شود، سود را توجیهپذیر میکند. در صورتی که برخی موارد در بودجه ۱۴۰۰ گنجانده شود انتظار یک تورم فزاینده میرود و طبیعتا پیامد این موضوع رشد بازار سرمایه خواهد بود. افزایش قیمتها در گروه صنایع غذایی که در دو ماه اخیر اتفاق افتاد، این گروه را هم برای خرید توجیهپذیر کرده است. سال ۱۴۰۰ در حوزه اقتصاد سال بسیار سختی برای کشور خواهد بود اما به دلیل اینکه رشد بازار سرمایه منبعث از تورم و افزایش نرخ بوده است چشمانداز مثبتی در سال ۱۴۰۰ خواهد داشت و این رشد دنبالهدار خواهد بود.