جزئیات حادثه نشت کلر در پتروشیمی کارون/با تکمیل زنجیره خوراک شرکت پتروشیمی کارون نیاز ۱۰۰ درصدی کشور به MDI را تامین می کند
به گزارش خبرگزاری پتروشیمی ایران(ایپنا)؛مدیرعامل پتروشیمی کارون در این نشست خبری بابیان اینکه پتروشیمی کارون بهمنظور جلوگیری از خام فروشی در صنعت پتروشیمی ایجادشده، گفت: با تکمیل زنجیره ارزش و راهاندازی خط MDI فرآیندهای این شرکت تکمیل میشود.
علیرضا صدیقی زاده با اشاره به حادثهای که اخیرا در این پتروشیمی رخداده، گفت: تامین کلر منطقه کار جدیدی در ایران است. ما سعی کردهایم تجربه جابجایی کلر از طریق کپسول را در پتروشیمی کارون با متدهای روز دنیا اجرایی کنیم اما روز شنبه پیش تخلیه مخزن تانکر در ساعت نامناسب انجام شد. ساعت ۳ عصر گرمترین ساعت روز برای انجام این کار است و بهتر بود در غروب یا اول صبح این تخلیه انجام میشد تا این اتفاق رخ ندهد.
او با تاکید بااینکه با سیستمهای واکنش سریع که در منطقه تعبیهشده و هماهنگی بین شرکتهای منطقه بهمحض رخ دادن این حادثه واکنش سریع صورت گرفت، ادامه داد: میزان نشتی که در این حادثه داشتیم در حدود یک دقیقه بود و حدود ۳۰ دقیقه بعد هم اثرات ناشی از این نشت از محل جمع شد.
صدیقی زاده افزود: تمامی کسانی که در زمان وقوع این حادثه در این محدوده بودند به بیمارستان منتقل شدند که از این تعداد ۶۳ نفر با درمان سرپایی همان روز ترخیص شدند، ۵ نفر باقی ماندند که آنها نیز پریشب ترخیص شدند و از بین آنها دو نفر به بیمارستان آنهم برای انجام تست کرونا بازگشتند.
به گفته مدیرعامل شرکت پتروشیمی کارون این اتفاق در محدوده واحدهایی که کلر مصرف میکنند یک امر طبیعی است و قطعا خرابکاری نبوده و این اتفاق خطای انسانی بوده است.
وی بابیان اینکه تولید مجتمع با رفع تنگناها در سه ماه اول سال ۹۹، ۹۰% تولید نسبت به مدت مشابه سال گذشته، ادامه داد: به لحاظ کیفیت MDI نیز در سال ۹۸ در حالت تولید آزمایشی بود و در سال ۹۹ توانستیم این محصول را باکیفیت مناسب قابلرقابت جهانی، به بازار عرضه کنیم.
علیرضا صدیقی زاده ادامه داد: با توجه به اینکه این شرکت در تأمین خوراک به شرکتهای مختلفی وابسته است و این وابستگی باعث میشود به ظرفیت اسمی خود نرسد، به این جمعبندی رسیدیم که پروژه تکمیلی برای خوراک هیدروژن و منوکسیدکربن را در شرکت پتروشیمی کارون فراهم کرده و یک افزایش ۳۰ تا ۳۵ درصدی در تولیدات داشته باشیم.
به گفته او شرکت پتروشیمی کارون بهعنوان تنها تأمینکننده پلی یورتان کشور شناخته میشود و همواره نقشی بیبدیل در جلوگیری از خروج ارز از کشور داشته است.
مدیرعامل پتروشیمی کارون با اشاره به اینکه صنایع پاییندستی خودرو، یخچال سازی، ساندویچ پنل، تشک، مبلمان از مشتریان محصولات کارون هستند، گفت: شرکت پتروشیمی کارون در حوزه TDI صد در صد و در حوزه MDI پنجاهدرصد نیاز کشور را تأمین میکند که با تکمیل زنجیره خوراک پیشبینی میکنیم در حوزه MDI نیز به صد درصد تأمین نیاز برسیم.
وی با اشاره به نقش پتروشیمی کارون در مقابله با ویروس کرونا، گفت: آبژاول یک ضدعفونیکننده مطمئن برای بیمارستانها، اماکن عمومی، معابر و… است و بعد از همهگیری کرونا، پتروشیمی کارون خط تولید آبژاول را با توجه بهضرورت تا سه برابر افزایش تولید داد و در این افزایش توانست بالای ۶ میلیون لیتر آبژاول را به استانهای متقاضی استفاده برساند و سعی بر آن شد تا تولید جلوتر از مصرف باشد.
صدیقی زاده در بخش دیگری از این نشست خبری گفت: بر اساس استراتژی هلدینگ خلیجفارس طرح پروژه HYCO تعریف شد که مأموریت این پروژه این است که خوراک هیدروژن و مونواکسید کربن را تولید کند تا از وابستگی بیرون بیاییم.
او با تأکید بر اینکه این پروژه با سرمایهگذاری ۵۰ میلیون یورویی انجامشده است، افزود: امیدوارم با افتتاح این خط که طبق برنامه زمانبندی در زمستان ۱۴۰۰ انجام میشود به پایداری تولید برای کارون برسیم و ۳۰ تا ۳۵ درصد به ظرفیت تولید افزوده شود.
مدیرعامل پتروشیمی کارون در مورداستفاده از نیروهای بومی در فعالیتهای این پتروشیمی گفت: اولویت ما استفاده از نیروهای بومی است و پیشبینی میشود با توجه به ابعاد وتوان پروژه در دوره ساخت ۴۵۰ تا ۵۰۰ نفر اشتغالزایی داشته باشیم و بعد از به ظرفیت رسیدن و افزایش تولید بین ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ نفر اشتغال مستقیم و غیرمستقیم داشته باشیم.
او در مورد تجهیزات بهکاررفته در پروژه HYCO گفت: در عمده تجهیزات ازجمله برجها، مبدل، تانک، تایپینگ کابلها کنترلی و قدرت و کابلهای برق از توان داخل استفادهشده است و تمام تلاش ما این است که با استفاده از توان داخلی تا حد ممکن از خروج ارز برای خریداری این تیپ موارد جلوگیری کنیم.
به گفته مدیرعامل پتروشیمی کارون دیدگاه این شرکت به سازنده داخلی دیدگاه شریک تجاری است و پیمانکاری نیست. سازندگان داخلی شریک تجاری ما هستند و هرچه بهتر کار کنند کارون نیز میتواند پروژه بهتری تحویل دهد.
او در مورد ورود این پتروشیمی به بورس گفت: ما معتقدیم باید صورتهای مالی و زیرساختها لازم برای این موضوع آماده شود. پیشبینی این است که بعد از ورود پتروشیمی بندر امام به بورس احتمالاً پتروشیمی کارون وارد بورس شود اما قبل از آن باید زیرساختهای مالی و تولیدی شرکت آماده شود.
مدیرعامل پتروشیمی کارون ابزار امیدواری کرد این پتروشیمی با توجه به سیاستهای خاص بورس، در سال ۱۴۰۰ جزو شرکتهایی باشد که هلدینگ خلیجفارس به بورس عرضه میکند.
صدیقی زاده گفت: در حال حاضر محصولات در بورس کالای ایران برای فروش داخلی عرضه میشود و درصورتیکه سه هفته این عرضه انجام شود و خریداری وجود نداشته باشد مجوز صادرات از سوی وزارت صمت صادر میشود. پتروشیمی کارون مسئولیت تأمین نیاز داخلی را دارد و هرچه که مازاد نیاز داخلی باشد صادر میکند.
او در مورد مسئولیتهای اجتماعی کارون در خصوص کرونا گفت: تمام اقدامات شرکت در حوزه مسئولیتهای اجتماعی از طریق مصوبات شورای راهبردی انجام میشود. با شروع کرونا این شورا مصوب کرد منطقه هرچه آبژاول نیاز دارد از طریق پتروشیمی کارون تهیه کند و هزینه آن را بهحساب این شورا منظور کنیم.
به گفته صدیقیزاده ۵۰ درصد کل آبژاولی که در این ایام توزیع شد در سطح استان خوزستان بود و کلیه هزینهها نیز بهحساب شورای راهبردی شرکتهای پتروشیمی منطقه گذاشته شد.
در این نشست خبری همچنین دکتر مهدی خواجه، مدیر مجتمع با اشاره به اینکه هر آیزاتون تقریباً روی خط تولید MDI 15 تا ۲۰ درصد افزایش تولید را دارد، گفت: ضمن ابراز تأسف برای حادثه نشت کلر در پتروشیمی کارون، خدا را شاکریم که حادثه خسارت جانی و مالی نداشت و به همه شرکا و سهامداران این اطمینان خاطر را میدهیم که تیم تفحص قوی تشکل شده گزارشها را استخراج کرده تا زین پس انتقال کلر بهصورت ایمنتری انجام شود.
او با تاکید بر اینکه این کار بر اساس نیاز مجتمع بوده که این مستندات وجود دارد، افزود: در این زمینه پتروشیمی اروند خیلی به ما کمک میکند، در حال حاضر بحث کلر بهتر شده و رینگ کلر باید در منطقه راه بیفتد تا بتوانیم کلر را در سطح کشور جمع کنیم تا تولید در شرکت انجام شود و اشتغال بیشتری ایجاد شود.
دکتر خواجه در مورد غبار سفیدی که هنگام بارگیری کلر ایجاد میشود، گفت: ما در محیطی کار میکنیم که شرکت شیمیایی و ایزوسیاناتی است. این غبار سفید حاصل ترکیب مواد بازی و اسیدی است که تبدیل به ماده خنثی نشادور میشود که ضرر دارد ولی با توجه به شعار «محیطزیست پاک» پروژههایی را شروع کردیم که در سایت قابلمشاهده است و برنامه جمعآوری و به حداقل رساند غبارهای سفید را داریم و نسبت به سال گذشته به کاهش ۷۰ درصدی را داشتهایم و سعی میکنیم این موضوع را به حداقل برسانیم.
دکتر محمد حمیدی مدیر برنامهریزی و توسعه شرکت پتروشیمی کارون در ادامه گفت: ما در پتروشیمی کارون بهعنوان یک بنگاه اقتصادی هایتکت در صنعت پتروشیمی با تولید محصولات زنجیرهای ایزوسیاناتها روبر هستیم که این موضوع این شرکت را در هایتکتترین زنجیره پتروشیمی قرار میدهد.
او ادامه داد: در شرکتی که میتوان گفت پر ریسکترین شرکت صنعت پتروشیمی کشور است، با داشتن ریسکهای بسیار بالایی در این زنجیره و داشتن گازهای سمی و همینطور شرکت یونیک در کشور، برای اولین بار بدون سابقه تولید چنین محصولاتی، با چالشهای بسیاری زیادی از ابتدای بهرهبرداری مواجه بودیم.
به گفته حمیدی شرکت پتروشیمی کارون طی سالهای گذشته و در راستای بهرهبرداری از زنجیره تولید، با دو خط تولیدی، برنامهریزی دقیق و استراتژیک بسیار هدفمند در راستای اهداف کلان هلدینگ خلیجفارس بهروز و بر اساس شرایط استراتژیهای تهیه، تدوین و جاریسازی کرده که طی سالهای گذشته عملکرد شرکت مشخص است.
او با اشاره به اینکه شرکت پتروشیمی کارون با یکروند رشد صعودی در سایر حوزههای کاری و ادارات با رشد خوبی مواجه بوده است، ادامه داد: این موضوع به این دلیل بوده که طی سالهای گذشته ابتدا مهندسی تمامی فرآیندها شرکت و در صورت نیاز بازمهندسی فرآیند شرکت صورت گرفته و با مشخص شدن چالشها و گلوگاههای تولید که یکی از مهمترین آنها عدم داشتن خوراک کافی است، برای رسیدن به هدف اصلی شرکت پتروشیمی کارون برنامهریزی صورت گرفته است.
حمیدی افزود: همه ما میدانیم هدف اصلی پتروشیمی کارون تولید در ظرفیت اسمی است و یکی از چالشهای ما تأمین خوراک برای رسیدن به هدف است. برای رسیدن به این موضوع باید میتوانستیم با ایجاد یک پروژه بهروز، این چالش را برطرف کنیم. این پروژه، پروژه هایکو است که بتوانیم دو خوراک اصلی شر کت را تأمین کنیم و به ظرفیت اسمی شرکت برسیم.
به گفته او هدف اصلی این پروژه تولید، سودآوری و بهرهبرداری حداکثری است تا با این اتفاق به بازار بورس و سرمایه وارد شویم و یک بنگاه هدفمند، سوماند و با رعایت موارد ایمنی و امنیتی و همسو باسیاستها منطقه و هلدینگ و شرکت داشته باشیم.
مدیر برنامهریزی و توسعه شرکت پتروشیمی کارون گفت: ما در پتروشیمی کارون کمترین میزان حادثه را داشتیم که این حاصل برنامهریزی و تلاش کارکنان است. حادثه اخیر که بسیار کوچک و بدون تلفات جانی و مالی بود را پشت سر گذاشتیم. هرماه توانستیم رکورد جدیدی را در میزان تولید ثبت کنیم و سودآوری بیشتری را نسبت به قبل داشته باشیم.
در ادامه، نظری مدیر واحد تحقیق و توسعه در مورد اتفاقات این حوزه شرکت پتروشیمی کارون گفت: در چشم اندازه پتروشیمی کارون انتخاب اول، صنعت پلی اورتان ذکر شده است. یکی از استراتژیهای دستیابی به این چشم انداز تولید سبز، ایمن و پایدار مطر ح شده است. برای دستیابی به این چشم اندازه علاوه بر مقوله تأمین پایدار و کافی خوراک از لحاظ کمی و کیفی، با مقوله مهمی به نام کاتالیستها و مواد شیمیایی مواجه هستیم که در ایام تحریم و مشکلاتی که در زمینه تأمین وجود دارد این مساله نقش و اهمیت زیادی دارد.