واحدهای شیمیایی و صنایع پایین دستی پتروشیمی در اولویت سرمایه گذاری صمت استان آذربایجان غربی

صنعت پتروشیمی یکی از صنایع ثروت آفرین کشور به شمار می آید که سبب رشد و توسعه صنعتی و اقتصادی کشور و تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی می شود . صنعت پتروشیمی یکی از ارکان اصلی صنعت نفت در زنجیره تولید و موتور محرک توسعه اقتصادی، سیاسی و اجتماعی کشور محسوب می شود و نقش بسزایی در تولید ناخالص ملی دارد.

 

به‌ گزارش خبرگزاری پتروشیمی ایران(ایپنا)، تحولات صورت گرفته در صنعت پتروشیمی افزون بر کاهش خام‌فروشی به ایجاد ارزش افزوده مضاعف اقتصادی، ثروت‌آفرینی و اشتغال‌زایی منجر و مصداق علمی و عملی تبلور توسعه پایدار در راستای اقتصاد مقاومتی را به تصویر می کشید.

یکی از مهمترین ویژگی های صنعت پتروشیمی ارزش افزوده بسیار بالای آن است. بدین معنی که با تغییرات شیمیایی و فیزیکی بر روی هیدروکربورهای نفتی و گازی می‌توان ارزش محصول را به میزان ۱۰ تا ۱۵ درصد افزایش داد.

از ویژگی های دیگر این صنعت، تنوع محصولات آن و تأمین مواد اولیه هزاران کارگاه و کارخانه صنایع پایین دستی آن است که از نظر اشتغال زایی و کسب درآمدهای ارزی و قطع وابستگی، نقش بسیار مؤثری در اقتصاد کشور دارد. تولید محصولات پتروشیمی به گونه‌ای است که یک واحد اصلی در بالا دست، ماده اولیه واحدهای دیگر را تولید می‌کند، در صنایع وابسته به نفت هر چه به طرف محصولات نزدیک به بازار مصرف متمایل شویم با فرصت‌های شغلی بیشتر و کم هزینه تر روبرو هستیم. به گونه ای که طبق گزارشات معتبر بین المللی برای ایجاد هر شغل در صنعت پالایش و صنایع بالا دستی پتروشیمی به هزینه های گزاف سرمایه گذاری نیازمند هست. در حالی که در صنایع پایین دستی پتروشیمی نظیر صنایع پلاستیک با صرف هزینه‌ای به مراتب کمتر می‌توان به ایجاد اشتغال پرداخت.

صنایع شیمیایی و صنایع پایین دستی به صنایعی گفته می شود که وظیفه آن تبدیل محصولات پتروشیمی به محصولات مصرفی می باشد.

در چرخه تولید نفت خام و گاز طبیعی تا تبدیل آن به کالاهای مصرفی تولید شده، فرآیندهای شیمیایی و پتروشیمیایی متعددی بر روی این مواد صورت می پذیرد. هر اندازه تکنولوژی تولید و فرآوری پیچیده تر بوده و ماده تولیدی به مرحله نهایی بازار مصرفی نزدیکتر باشد، ارزش افزوده بیشتری را به دنبال دارد. از طرفی مواد پایین دستی به بازار نزدیکتر بوده و ارزش افزوده بالایی دارند. صنایع پایین دست شامل شکل دهی پلیمرها، لاستیک و پلاستیک، الیاف مصنوعی و نساجی، روغن های صنعتی، رزین ها و چسب ها، رنگ ها و پوشش های حفاظتی، سموم دفع آفات، شوینده های بهداشتی، کودهای شیمیایی می باشد.

عبدالحمید سرتیپی مدیرکل صنعت، معدن وتجارت استان آذربایجان غربی اظهار کرد: آذربایجان غربی با برخورداری از شرایط اقلیمی و جغرافیایی خاص ضمن برخورداری از مرز خاکی با کشورهای اورآسیا و تنها دروازه خاکی ورود به بازار های اروپایی که یکی از بازارهای پر مصرف مواد پتروشیمی به شمار می آید شرایط مناسب و بهتری را برای توسعه واحدهای پتروشیمی،صنایع شیمیایی و صنایع پایین دستی پتروشیمی را دارد.

وی تصریح کرد: در حال حاضر ۳ واحد پتروشیمی ارومیه با تولید سالانه بیش از ۱۴۸ هزار تن اسیدکلریدریک، اسید سولفوریک، کریستال ملامین، سولفات آمونیوم و سولفات پتاسیم و ایجاد اشتغال برای ۲۳۶ نفر. پتروشیمی مهاباد با تولید سالانه ۳۳۰ هزار تن انواع پلی اتیلن سبک و سنگین و ایجاد اشتغال مستقیم برای ۵۹۰ نفر و پتروشیمی میاندوآب سالانه با حجم تولید انواع پلی اتیلن، اسلاک و اکس، هیدورژن، نتروژن و غیره و ایجاد زمینه اشتغال برای ۴۷۰ نفر در حال فعالیت می باشند.

سرتیپی افزود: با توجه به اهمیت صنایع شیمیایی و صنایع پایین دستی پتروشیمی در توسعه اقتصادی استان و اشتغال آفرینی این واحدها، سیلیکون متال، پرمنگنات پتاسیم، پروفیل چوب پلاستیک، فیلم چند لایه بسته بندی ترکیبی، طرح تولید انواع ژئوسنتتیک­ها، لوله­ های پلی اتیلنی صنعتی و عمرانی، تولید انواع چمن مصنوعی، انواع الیاف و تورهای پلی اتیلنی، کامپاندها و مستربچ­های پلی اتیلنی، پالت پلاستیکی، فیلم های بسته بندی چند لایه مواد غذایی، گاز استیلن، تبدیل گاز طبیعی به فراورده های نفتی GTL، تایل های سقف پی وی سی و ده ها طرح اقتصادی دیگر در حوزه صنایع شیمیایی و صنایع پایین دستی در اولویت های سرمایه گذاری اداره کل صنعت، معدن وتجارت استان آذربایجان غربی قرار دارد.

مدیرکل صنعت، معدن وتجارت استان آذربایجان غربی اضافه کرد: در حال حاضر ۱۳۱ واحد صنعتی فعال در حوزه صنایع شیمیایی استان آذربایجان غربی با حجم سرمایه گذاری بالغ بر ۳۲ هزار و ۹۱۹ میلیارد ریال وجود دارد که زمینه اشتغال مستقیم را برای ۳ هزار و ۹۳۵ نفر فراهم کرده اند.

https://ipna.news/161587کپی شد!